de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Wikipedia: moeder van Mohammed was een profeet

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. De Nederlandstalige versie heeft bijna 2 miljoen artikelen.

Wij leven in een digitaal tijdperk waarin bijna alles online is en waarin online de toekomst is. Vooral de jeugd is steeds meer afhankelijk van websites als Google en Wikipedia.

Laatst las ik een column van Tijs van den Brink die Wikipedia als bronvermelding gebruikte bij een onderwerp waar hij weinig kaas van heeft gegeten. Een journalist die in zijn column schrijft: ” het staat op Wikipedia dus het is waar.” Een gevaarlijk ontwikkeling.

Is alles wat op Wikipedia staat ook de waarheid?

Ik kwam laatst op Wikipedia iets tegen waarvan ik dacht: dit kan toch niet waar zijn?

Volgens de informatie van Wikipedia was Aminah bint Wahab (de moeder van de Profeet Mohammed) een profeet. Niet alleen in de Koran maar in alle hemelse boeken zijn alle profeten mannen. Vraag mij niet waarom. Ik som alleen de feiten.

Bron: Wikipedia

In Nederland kunnen de meeste moslimjongeren, naast de rest van de burgers, die de Arabische taal niet lezen en spreken (en dat zijn er heel veel) de Koran en de Arabische boeken niet lezen. Zij zijn afhankelijk van informatie uit andere talen. Vaak is dit Nederlands en Engels.

De meeste boeken over de islam die in Nederland te koop zijn, zijn te vinden in islamitische winkeltjes. De Neder-moslimjongeren ondervinden dat deze boeken vaak een ingewikkelde vertaling zijn van boeken die meestal in het Midden Oosten verschijnen.

Iets anders is dat de auteurs feitelijk geen enkele binding hebben met het Westen, laat staan dat zij de belevingswereld begrijpen van de jeugd geboren in Europa.

Het zelfde lot treft boeken geschreven door Nederlandse auteurs en die te koop zijn in de Nederlandse winkels. Bovendien vertrouwen orthodoxe jongeren sowieso noch de auteurs noch de inhoud van hun boeken.

Er wordt dus door moslims en niet-moslims veel over de islam en aanverwante onderwerpen gezocht op internet waar Wikipedia niet alleen een maatschappelijke maar ook een educatieve taak heeft om te zorgen dat de informatie die online gepubliceerd wordt objectief en verifieerbaar is.

Het laatste wat de Nederlandse samenleving nodig heeft, is dat moslims en niet-moslims verkeerd worden geïnformeerd.

Het gevaar bestaat onbedoeld dat moslimjongeren Wikipedia gaan verdenken van complottheorieën als de gepubliceerde informatie onjuist is. Ze denken dan dat de informatie is

A. om de islam als religie belachelijk te maken;
B. om burgers en in het bijzonder moslimjongeren te manipuleren door onjuiste informatie te geven over hun godsdienst die (naar hun mening) van alle kanten wordt aangevallen.

Wikipedia vervult als online instituut een belangrijke taak in de informatievoorziening. Zij kan zich stomweg geen fouten permitteren die ervoor kunnen zorgen dat Neder-moslims Wikipedia de rug gaan toekeren.

Laat Wikipedia per direct de verkeerde informatie verwijderen waarin staat dat de moeder van de Profeet Mohammed of welke profeet dan ook zelf een profeet was.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.