de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Zie de moslima eens als individu

Een jonge moderne vrouw keert na lange tijd terug uit het Westen naar haar geboorteplaats, een Palestijns vluchtelingenkamp, waar ’s avonds onder haar raam afval wordt verbrand, waar het schaap dat klaar is voor de slacht buiten onophoudelijk loopt te blaten, waar iedereen elkaars buurman kan horen zuchten, maar ook waar het heerlijke eten wordt bereid dat ze bijna is vergeten. Haar wacht een glanzende carrière in Nederland. Maar dan wordt ze geconfronteerd met de plannen die haar familie voor haar heeft.

Daarover gaat het kort verhaal ‘Ketting’ uit mijn pas verschenen bundel Welkom in het paradijs , die Uitgeverij Jurgen Maas in delen op zijn site gaat zetten, naar aanleiding van de ophef over de documentaire ‘Seks en de Zonde’ van Femke Halsema en Hassnae Bouazza.

Het is geen politiek verhaal. Het heeft geen boodschap. De bundel kwam spontaan tot stand, gevoed door ervaringen en vertellingen op de Westelijke Jordaanoever, maar is vooral ontsproten uit mijn fantasie. Net als in mijn non-fictie boeken, waarin het dagelijks leven centraal staat en niet de grote politiek, geloof ik dat door te schrijven over de dagelijkse werkelijkheid mensen uit verschillende samenlevingen zich makkelijker met elkaar kunnen identificeren en gemeenschappelijkheden kunnen ontdekken. De bundel gaat over liefhebben, seks, doodgaan, verlangen, strijden, geloven, ruziën. Het verhaal ‘Ketting’ laat de complexiteit zien van een andere samenleving waar religie een belangrijke rol speelt, maar ook andere motieven en overwegingen van belang zijn.

Halsema onder andere heb ik op mijn blog verweten belerend te zijn. Hier wil ik moraliserend zijn. Zie niet iedere moslima hetzij als slachtoffer hetzij als ambassadeur van haar geloof. Zie niet voortdurend het collectief of de cultuur waartoe zij behoort, maar zie haar als individu. Net zomin als we iedere homo zien als een belangenbehartiger van een groep; noch een jood met een keppeltje, noch zijn orthodoxe vrouw die een pruik of hoofddoek draagt over haar kaalgeschoren hoofd, als een vertegenwoordiger van zijn/haar geloof; of een zwarte als deel van de antiracismebeweging. Beauty is in the eye of the beholder. Zie een moslima niet als hoofddoek, maar als individu.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.