de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Zijn wij geen Marokkaanse burgers?

Marokko maakt zich deze zomer op voor nieuwe lokale en regionale verkiezingen. Om te mogen stemmen, moeten kiezers zich eerst in hun woonplaats inschrijven.

Ook Marokkanen, die in Nederland wonen, kunnen dat. Tot 19 februari hadden ze de mogelijkheid zich in te schrijven bij een van de vier Marokkaanse consulaten in Nederland, of via internet.

Maar om überhaupt te stemmen, moeten ze toch echt naar Marokko. Het animo voor de inschrijving was daarom zoals altijd bijzonder klein.

Anders dan Turkse, Italiaanse en andere migranten die in het buitenland wonen, mogen Marokkaanse migranten niet in het buitenland stemmen. Alle pogingen en pleidooien van de afgelopen jaren ten spijt: in het buitenland verblijvende Marokkanen mogen alleen stemmen in Marokko zelf.

Eigenlijk wel gek in een land dat de mond vol heeft van het nieuwe tijdperk, de nieuwe Grondwet en waar het woord muwatana (burgerschap) het nieuwe toverwoord lijkt. Het gaat om miljoenen Marokkanen die zo van hun stemrecht worden beroofd. Of zijn zij geen burgers?

Gemiste kans

Tot nu toe maakten sowieso maar weinig mensen gebruik van hun stemrecht, omdat de verkiezingen volgens velen toch niet eerlijk en transparant waren. Of dat in de toekomst anders wordt, moeten we nog zien. Maar een gemiste kans voor open doel is het wel, want wat is een nieuwe Grondwet waard als miljoenen burgers de facto niet kunnen stemmen?

Ook de politieke partijen in Marokko, van links tot rechts, lijken het erover eens te zijn dat er voor MRE’s (zoals elders wonende Marokkanen in ambtelijk jargon worden genoemd) geen stemrecht moet komen. Een vaak gehoord argument is: ze zijn ongeschoold en niet gewend aan democratie. Dit is een schoolvoorbeeld van de pot die de ketel verwijt dat deze zwart ziet.

Het is alsof Rabat wil zeggen dat de MRE’s al een minister (zonder portefeuille) en een eigen raad (zonder bevoegdheden) hebben en dat ze daarom niet moeten zeuren. Een melkkoe is een koe en die heeft geen stemrecht.

Maar wij zeuren niet, wij vinden het alleen potsierlijk. Of noem het een kip zonder kop, om de mond vol te hebben van burgerschap, alsof er een nieuwe Haarlemmerolie is ontdekt, zonder ook maar het flauwste vermoeden te hebben wat dit inhoudt.

Vanuit het buitenland is al eerder en vaker aangedrongen op het mogen kiezen van eigen vertegenwoordigers. Maar deze kandidaten zouden volgens Rabat weleens niet zuiver op de graat zijn. Natuurlijk, stelletje heilige boontjes, dan zoeken jullie het zelf maar uit in plaats van afdelingen van Marokkaanse politieke partijen in Europa als paddenstoelen uit de grond te stampen.

Wat hebben wij aan een politieke partij -en- als wij niet mogen stemmen?

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.